B.ŠTIAVNICA: Starý zámok ožije starým kumštom a remeslami

BANSKÁ ŠTIAVNICA 23. mája (TASR) - Festival kumštu, remesiel a zábavy sa uskutočňuje dnes a v sobotu v Starom zámku v Banskej Štiavnici. Už 11. ročník úspešného festivalu organizátori z Občianskeho združenia Iniciatíva za živé mesto, zo Slovenského banského múzea a tiež z mesta Banská Štiavnica zamerali predovšetkým na textil a odievanie.
 
Dnešný program je určený prevažne školákom, keď v programe účinkujú Divadlo maska s predstaveniami Budkáčik a Dubkáčik a Šípková Ruženka, šermovať bude skupina Bojník, deti bude zabávať klaun s Divadlom v kufri a v módnej prehliadke sa predstavia mladé študentky vo vlastných modeloch. Ako dnes informovala TASR Emília Švecová z odboru marketingu, environmentálnej výchovy a geoparku Slovenského banského múzeum v Banskej Štiavnici, hlavným sobotňajším lákadlom bude dvojica Elá Hop, tradičný banskoštiavnický banícky orloj, folkloristi z Prenčova a večer uzavrie módna prehliadka exkluzívnej značky Bejanéve sprevádzaná koncertom skupiny Tramontana.

Počas obidvoch dní festivalu návštevníci budú môcť zažiť a vlastnoručne si vyskúšať pranie podľa starých materí, tradičné postupy spracovania ľanu, pradenie na praslici, tkanie na krosnách, zúčastniť sa na detských tvorivých dielňach. Starý zámok v Banskej Štiavnici ponúka tiež prehliadku fajkárskej dielne, starých streleckých terčov a kováčskej dielne. Návštevníkov zaujme archeologická expozícia, žaláre a mučiareň. Záujemcovia si môžu nakúpiť originálne výrobky, ktoré budú vystavovať remeselníci nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia.

 

zatvor okno - close the window