NOVA ESPERO

 

I. Évf. No: 7. (14.)

A SZOLNOKI ESZPERANTÓ KULTURÁLIS EGYESÜLET HÍRLEVELE 2003. SZEPTEMBER

EGYESÜLETI HÍREINK Saluton!

INTERNACIA JUNULARA SEMAJNO GYŐR

Augusztus 4 és 10 között került megrendezésre a 16. US, Győrben. A találkozó helyszíne a Petz Lajos Kollégium volt. Ezen a héten egy kis „ESZPERANTÓ" ország kelt életre itt. Több mint 120 résztvevő érezte jól magát ezen a héten a különböző színvonalas programokon. Szolnokról Somodi Levente és jómagam látogattunk el a találkozóra.

Mi csak augusztus 7-én, csütörtökön reggel indultunk el és délben már Győrben voltunk. Megkérdeztünk egy járókelőt, hogy merre találjuk a kollégiumot. „Csak egyenesen ezen az úton - mondta - könnyen meg fogják találni. Továbbmentünk és egy kicsit aggódtunk, hogy nem fogjuk megtalálni ennyiinformációból. Tévedtem.... Az épület falán egy hatalmas transzparens lógott „ESPERANTO" felirattal.

Sajnos érkezésünkkor három-négy eszperantistán és a portás hölgyön kívül senkit nem találtunk az épületben, mert egész napos kiránduláson voltak a többiek. Igy hát mi is kirándultunk Pannonhalmára és Győr belvárosába és este érkeztünk vissza a kollégiumba. Ekkora már megérkeztek a kirándulók is, közöttük néhány ismerős és nagyon sok ismeretlen...

Lejelentkeztünk és bővebbenmegismerkedtünk a helyszínnel és az emberekkel. Utána átmentünk egy néhány utcával távolabb lévő szakközépiskolai épületbe. Az iskola aulájában először egy horvát csoport színdarabját láttuk, majd egy szlovákiai magyar eszperantista, a kassai Plaszky Tamás színvonalas zenés bohóc és bábműsorát láttuk a gyerekek és természetesen mindenki örömére.

Visszatérve az US helyszínére, kis társaságok szerveződtek, és hajnalig beszélgettünk a különböző országokból érkezett eszperantistákkal.

Másnap délelőtt még két érdekes előadáson vettünk részt. Először „Denaskaj esperantistoj" címmel hallottunk előadást a születésük óta eszperantóul is tanuló gyermekekről, utána pedig nyelvtani és mozgalmi kérdésekről beszélgettünk és vitáztunk egy másik előadóval.

Sajnos a találkozó többi napjain már nem tudtunk részt venni, de ezen rövid idő alatt is nagyon sok élményben volt részünk ezen a jól szervezett és tartalmas 16. IJS-n.

Eszényi József

zatvor okno - close the window