18. August 2003                                                                                                                                  číslo 190, Ročník XIV.  

Bábkové divadlá idú do novej sezóny s premiérami
V septembri a v októbri diváci uvidia nové bábkové inscenácie

 

 

V predchádzajúcich týždňoch sa čitatelia Národnej obrody mohli dozvedieť, čo nové sa pripravuje v zákulisí profesionálnych slovenských divadiel v súvislosti s nadchádzajúcou sezónou. Podobne ako veľké činoherné súbory sa na ňu už v týchto dňoch začali pripravovať aj menšie bábkové, pouličné a nezávislé divadlá.

Jiří Kolínský

Banskobystrické Bábkové divadlo Na rázcestí otvorí svoje brány 14. septembra. V tento deň vystúpi s predstavením Bolko a Bolka pred trenčianskym publikom a špeciálny program pripravilo aj pre domácich. Deti a dospelí z banskobystrického regiónu sa tak budú môcť zapojiť do jesennej tvorivej dielne s názvom Papierové kráľovstvo a zhotoviť si bábky z rozličných materiálov podľa vlastných predstáv.

Členovia najstaršieho slovenského Bábkového divadla v Žiline odštartujú najbližšiu sezónu už 3. septembra. Hneď od prvého dňa začnú nacvičovať novú hru, ktorú verejnosti predstavia pravdepodobne 17. októbra. Motívom pripravovanej inscenácie je česká rozprávka O veľkom jedákovi a čarovnom kabáte .

Ojedinelým a určite zaujímavým projektom je ďalšie banskobystrické Divadlo z pasáže, ktoré spolupracuje s mentálne a telesne postihnutými hercami. Jeho zástupcovia sa pred niekoľkými dňami vrátili z divadelného festivalu v Lotyšsku, a tak zatiaľ nestihli zostaviť plán predstavení na najbližšie týždne. Napriek tomu, že v septembri nechystajú žiadne verejné vystúpenie, zaháľať nebudú, pretože chcú pre svoje publikum nacvičiť ďalšiu inscenáciu s pracovným názvom Cudzinci . V repertoári súboru by sa mala objaviť v októbri.

KOŠIČANIA PRIPRAVUJÚ NOVÉ HRY

V súčasnosti už neoddychuje ani Bábkové divadlo v Košiciach. Na 12. septembra pripravuje predpremiéru a premiéru rozprávky s názvom Dom u päťsto básnikov , ktorej režisérom je Vladimír Čada. S touto inscenáciou bude vystupovať až do 19. septembra a o dva dni neskôr ju vystrieda hra Piatko a Pustaj .

ďalšie košické bábkové Divadlo v kufri sa verejnosti prvýkrát predstaví 28. septembra s klasickým príbehom o Jankovi Hraškovi. Podľa režiséra Tomáša Plaszskeho ide o rozprávku kombinovanú s klauniádou. Okrem toho by sa malo Divadlo v kufri zúčastniť na festivale v Čadci, a to 16. septembra, no termín jeho vystúpenia zatiaľ nie je potvrdený. Navyše v rámci novej sezóny plánuje naštudovať i novú hru. „Chcel by som pripraviť ďalšiu rozprávku, len neviem, či to bude niečo notoricky známe, alebo neznáme,“ prezradil Plaszky.

Členovia pouličného košického Divadla maškrta sú v týchto dňoch v Chorvátsku. Na dosky sa vrátia začiatkom septembra.

VO ZVOLENE VYSTÚPI KOČOVNÉ DIVADLO

Staré divadlo v Nitre otvára sezónu 25. augusta, no dosiaľ nie je známy plán jeho predstavení. Úvodné vystúpenie tohto súboru sa uskutoční zrejme už v septembri.

Priaznivci klasického kočovného divadla sa môžu tešiť na vystúpenia jediného súboru tohto druhu na Slovensku a pravdepodobne aj v strednej Európe – nitrianskej skupiny Teatro Tatro. S veľkou maringotkou a inscenáciou Bianka Braselli, dáma s dvoma hlavami sa členovia divadla predstavia 5. a 6. septembra na Remeselníckych trhoch vo Zvolene. Poslednýkrát v tomto roku ich budú môcť vidieť návštevníci festivalu Divadelná Nitra, v rámci ktorého koncom septembra uvedú predstavenie s názvom Amore .

 

 

zatvor okno - close the window