9.05.2008

Košický KORZÁR
Prešovský KORZÁR
Spišský KORZÁR
Tatranský KORZÁR
Zemplínsky KORZÁR
Gemerský KORZÁR

Piatkové populudňajšie vydanie

Odovzdali ceny mesta

(sam&kag)

Ceny mesta Košice odovzdal primátor na štvrtkovom ceremoniáli desiatim jednotlivcom a trom kolektívom. Všetci si ocenenia prevzali za výnimočné výsledky vo svojej činnosti.

KOŠICE. Už štrnásty ročník slávnostného udeľovania Cien mesta Košice sa tradične konal pred historickou radnicou. Ceremoniál sa uskutočnil pri príležitosti osláv Dňa mesta Košice, ktoré si tento rok pripomína už 639. výročie udelenia erbovej listiny.

Ceny mesta Košice navrhovali a schvaľovali poslanci mestského zastupiteľstva a primátor František Knapík (KDH). Ten pri svojom prejave pochválil výkony všetkých ocenených a poďakoval za šírenie dobrého mena Košíc vo svete. "Naše mesto je predovšetkým naším dielom, nič sa tu nedeje bez ľudí." Vyjadril tiež nádej, že Košice budú zúčastnení naďalej výborne reprezentovať.

Kulturistika je ako víno

Jedným z ocenených je aj dvojnásobný majster sveta v kulturistike Jozef Bomba. "Je to pocta za moje výsledky. Zvíťazil som dva roky po sebe. Pripisujem to výroku, že kulturista je ako víno, čím je starší, tým je lepší. Možno je to moje vyvrcholenie kariéry, ale nepripúšťam si to. Chcem súťažiť do šesťdesiatky. Baví ma to. Je to môj životný štýl."

Cestuje na olympiádu

Okrem Cien mesta Košice Knapík rozdával ceny primátora. Dve z nich si odniesli košické skokanské dvojičky Dana a Jana Velďákové. "Snažíme sa podávať tie najlepšie výkony, verím, že budeme aj naďalej dobre reprezentovať," povedala Dana.

Jej sestra Jana pocestuje už toto leto na olympiádu do Pekingu. "Podarilo sa mi dostať na olympiádu hneď v prvých pretekoch, čo ma trochu prekvapilo. Som veľmi rada, pretože tá príprava bola tvrdá, ale už sa to odzrkadľuje správnym smerom."

Ponúkali fujary aj hračky

Súčasťou osláv Dňa mesta Košice bol aj Trh tradičných remesiel, ktorý sa skončil včera popoludní. Predajné stánky sa ťahali od pódia pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici až takmer k hotelu Slovan.

Remeselníci ponúkali sviečky z včelieho vosku, cínových vojačikov, medovníkové srdcia s nápismi: maznadielko, parádnici, bosorečke, mačičke, chrumkáčik. Na svoje si prišli aj milovníci keramiky, fujár, výrobkov z kože, košíčkov s kvietkami či drevených hračiek.

Desiatky drevorezieb

Priamo na mieste predvádzal svoje umenie drevorezbár Daniel Andráš zo Spišskej Belej. "V Košiciach som na trhoch po prvý raz a páči sa mi tu," pochvaľoval si D. Andráš. "Vyrezávam od svojho odchodu do dôchodku, teda trinásť rokov. Za ten čas som spravil desiatky rôznych drevorezieb."

Stromy zo živice

Košičanov lákali aj plastiky zvláštnych stromov zo špeciálnej umeleckej živice. Priniesla ich Marie Šenkýřová z Ostravy. "U nás kradnú bronzové busty, a tak z tej živice potom robia za ne náhrady," vysvetlila nám pani Mária. "Natrú ich bronzovou farbou a hotovo."

 

* * * RÁMČEK * * *

Pamätné dary a kytice

Ocenení jednotlivci: etnografka Východoslovenského múzea Andrea Buganová, iniciátor a zakladajúci člen Košického dejepisného spolku Marián Gajdoš, tanečník, pedagóg a choreograf Andrej Halász, pedagóg a vedec Ivan Kalina, vedúci oddelenia Personálneho servisu U.S. Steel Košice Ján Peržel, bábkar divadla v kufri Tomáš Plaszky, kňaz Mons. Andrej Šinaľ, in memoriam, predseda Olympijského klubu Košice Anton Švajlen, dvojnásobný víťaz Košického MMM František Višnický.

Ocenené kolektívy: Združená tkanivová banka Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice a Lekárskej fakulty UPJŠ, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach a Charitný dom sv. Alžbety.

 

zatvor okno - close the window