17.01.2005

 

Príbehy Košičanov odvysielajú televízie trinástich európskych miest

Lucia ŠARÁKOVÁ

Košice - Kvetinárstvo na Južnej triede oproti hotelu Centrum bolo v stredu ráno dejiskom nakrúcania STV. Práve tu totiž pracuje Jaro Bryndzák, ktorý je jedným z troch hlavných hrdinov koprodukčného seriálu City Folk (v preklade Občan mesta). Projektu, v ktorom sú Košice zastúpené ako jediné slovenské mesto, sa zúčastňuje ešte ďalších trinásť európskych miest ako Mníchov, Štokholm či Amsterdam. Program City Folk sa vysiela v televíziách všetkých zúčastnených krajín už osem rokov. Košice a Košičania budú európskej verejnosti predstavení toho roku už druhýkrát.

"Náš minuloročný dokument zožal veľký úspech najmä v severských krajinách," teší sa koproducentka projektu, reportérka a moderátorka Regionálneho denníka STV Košice Zuzana Kostelníková.

"Tohtoročné pokračovanie budeme nakrúcať počas týchto dvoch týždňov. Celá koprodukcia vrcholí v apríli, kedy sa spolu s týmto dielom dostane do televízie aj ďalších trinásť filmových dokumentov zúčastnených európskych krajín. Diváci STV budú môcť zhliadnuť minuloročný seriál na obrazovkách už toto leto. Vystúpia v ňom bábkoherec Tomáš Plaszký, psíčkarka Dana Tóthová a uvidíte i príbeh arménskej rodiny, ktorá vlastní na Sídlisku KVP akupunktúrne centrum. Vzápätí by sa mal odvysielať i tohtoročný program. Tentoraz prvýkrát už aj s tureckým zastúpením," dodáva Zuzana, ktorá nakrúca svoj "reportážny dokument" v spolupráci s košickým režisérom Martinom Štelbaským, ktorý sa ujal kamery.

"Snažila som sa nájsť Košičanov, ktorí nie sú až tak na očiach, no sú zaujímavými postavičkami nášho mesta. Ide o ľudí, ktorí majú pozoruhodný osud a sú ochotní o ňom rozprávať," odhaľuje ideu nakrúcania Zuzana.