LA OPINIÓN

MÉXICO*VIERNES 17*AGOSTO*2001        M i l e n i o        AŇO 2*NÚMERO 322

____________________________________________________________________________

Umenie obrazotvornosti v rukách Tomáša Plaszkyho

Príjemným prekvapením bolo bábkarske predstavenie zo Slovenska, ktoré malo veľkú odovzvu u všetkých prítomných, obdivujúcich túto starobylú formu umeleckého prejavu. 

Autor: Edgar Morales, Torreón  

Umelci sa formujú časom. Čas im pridáva skúseností a začínajú sa zdokonaľovať; však existujú aj takí, ktorí majú dar z jednoduchých prvkov vytvoriť celý svet a súčasne ovplyvniť dvojako, esticky aj oddychovo. Jednou z týchto osôb je aj Tomáš Plaszky, bábkar, ktorý sa predstavil 15. augusta na námestí Plaza de Armas de Gómez Palacio počas jednej hodiny, aby nám ukázal svoj talent a tvorivosť.

Toto divadlo, prinesené z Európy na potešenie lagúnskej spoločnosti bolo predstavené inštitúciami a podnikmi v rámci Kultúrneho programu lagúnskeho milénia. Všetky predstavenia projektu „Divadlo v kufri“, patriaceho bábkarovi, kúzelníkovi a klaunovi Tomášovi Plaszkymu, zobudili v divákoch sny, fantáziu, odozvu i tvorivosť. 

Zábavné postavy

Slovák predstavil celú sériu výstupov, v ktorých sa jeho pes Herkules premenil na naozajstného vzpierača, alebo takých, kde sa z jeho koňa stal znamenitý tanečník na lane.

Tomáš Plaszky precestoval skoro už celý starý kontinent, veď ovláda mnohé cudzie jazyky, ako napr. slovenčinu, ruštinu, maďarčinu, francúzštinu, španielčinu, angličtinu, nemčinu, dánčinu a dokonca aj esperanto. Jeho manželka Mariana mu pomáha s hudbou a pripravuje všetky materiály pre jeho výstupy. Hudobná harmónia, ktorá je takmer dokonale v súlade s jeho umeleckým prejavom, vyvoláva obdiv detí, ktoré vidia v Tomášovi Plaszkym ľahko získaného priateľa.

Tento umelec slovanského pôvodu sa objavil neskôr aj s iným psom menom Pagetto, husľovým virtuózom, ktorý intímnym spôsobom ponúkol ľuďom recitál. Pre svoje kúzelnícke ukážky alebo pred zastavením hudby si Tomáš Plaszky vyžadoval pozornosť kombináciou španielskych, talianskych a francúzskych slov.

Neskôr začal hypnotizovať kobru arabskou hudbou, ktorú potom radikálnym spôsobom vymenil za námety z Macareny či La Bamby, čo hada dojalo a začal tancovať. Okrem toho pri niektorých svojich číslach pozýval aj divákov, aby sa zúčastnili predstavenia a ešte viac sa zabávali. Ľudia sa smiali a zabávali s Tomášom, on sa tiež smial zo svojich vlastných kúskov, pri ktorých využíval obruče, svoju košeľu, stuhy, šatky a predovšetkým malú škatuľu, z ktorej vykúzlil všetky svoje ilúzie.

Dokonalý umelec    

Úroveň spojenia a spôsob komunikácie, ktoré Tomáš Plaszky nadväzuje s prítomnými, sú totálne. Stotožnenie sa detí s týmto iluzionistom nám ukazuje, že takéto divadlo a formy umeleckého vyjadrenia sú platné aj v časoch, ktoré sú ovládané technológiami a plastovými hračkami.

Na konci svojho vystúpena zožal Tomáš Plaszky, tento klaun obrovský potlesk a s deťmi, ktoré potešil svojím talentom a umením, sa rozlúčil bozkami a objatiami.

Počas kráteho rozhovoru Tomáš Plaszky spomenul, že odozva u publika bola fantastická, za čo je hlboko vďačný. Bábkar a jeho manželka Mariana, pohádzajúci z bývalého Československa, potvrdzujú, že úspech a dojatie, ktoré dosiahli u ľudí z Lagúny, mali tú istú úroveň ako v európskych krajinách, kde bolo prestavenie uvedené.

Obr.:    Okrem toho, že Tomáš Plaszky zabával deti, vnikol aj do sveta dospelých a venoval aj im špeciálne dielko plné paródie a dobrého humoru.

D e n n í k 

Kúzlo umelca

¨       Dosiahol uznanie na európskom kontinente vďaka svojmu priekopníctvu v bábkarskej oblasti.

¨       Jeho predstavenia sa môžu uvádzať v rozličných jazykoch ako napr. španielčine, francúzštine, nemčine, dánčine, angličtine, ruštine, slovenčine, maďarčine a esperante.

Divadlo v kufri a jeho bábky zo Slovenska, patriace Tomášovi Plaszkymu, bolo uvedené v rámci Kultúrneho programu lagúnskeho milénia.

 

 

zatvor okno - close the window